1490. Ενετοκρατούμενος Κανένες. Ενετοί στρατιώτες μπροστά από τον ναό του Αγίου Γεωργίου . 1490. Venetian soldiers in front of the church of Saint George in the village Kanene.







Ενετοκρατούμενοι Βαβέλοι. Η Παναγία η Βαβελιανή υπό τη σκιά του λέοντα του Αγίου Μάρκου. The village Vaveli under the shadow of the lion of Saint Marcos

















Κρητοβενετοί στους Βαβέλους του 16ου αιώνα. Cretovenetians in Vaveli[16th century]


Nέοι της Ενετοκρατίας
Νέοι των χωριών Βαβέλοι και Πρασοί την εποχή της Ενετοκρατίας στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας ή οποία είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται πίσω από τον αναφερόμενο σε έγγραφο του 1586 ώς ναό της Παναγίας Αρχιστρατήγου του Ευαγγελισμού
Young people from the villages Vaveli and Prassoi celebrating during the day of the Annunciation of Virgin. The depiction in front of Agia Marina is because there is grate possibility to identify this church with the referred in a document of 1586 as the holy Virgin of Annunciation.


Συνθέσεις με μοτίβο την είσοδο της Αγίας Μαρίνας.







H Κατερίνα Ντε Μέτζο στην οικία της στην Ετιά γύρω στο 1550 ,πριν το γάμο της με τον Γαβριήλ Γραδενίγο και την εγκατάστασή της στους Πρασσούς.
The Cretovenetian noble Katerina De Mezzo in her family house in Etia, before her settlement in Prassus after marrying the noble Gabriel Gradonigo around 1550

Στους Ενετικούς Πρασσούς . In the Cretovenetian village of Prassus
1575. Η ευγενής δεσποσύνη Ιζαμπέτα Γραδενίγο από το χωριό Πρασσούς προετοιμάζεται για τον γάμο της με τον ευγενή Μαρκαντώνιο Κορνάρο .
1575. Izabetta Gradenigo a Cretovenetian from the village Prassus is preparing for her marriage with the noble Mark Antonio Corner


Οι Σαλαμόνε ή Σολωμοί των χωριών μας και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. The Salamone family of our villages and Dionysios Solomos
Το όνομα Salamone ,Salamon ,Salomone παρουσιάζεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Χάνδακα από τον πρώτο κιόλα αιώνα της Ενετοκρατίας. Ήδη σε συμβόλαιο από το 1271 αναφέρεται ο Ιουδαίος γιος του ποτέ Sambat που φαίνεται ότι ήταν έμπορος και τοκογλύφος στον Χάντακα. Το Σαλομόνε είχε τη θέση επωνύμου γιατί οι Εβραίοι εκείνη την εποχή δεν είχαν οικογενειακά επώνυμα.Το κύριο όνομα έγινε επώνυμο και πιθανότατα είναι οι μετέπειτα Βενετσιάνικες και Κρητικές οικογένειες των Salοmone της Κρήτης να προέρχονται από τις Εβραϊκές οικογένειες που εκχριστιανίστηκαν για να αποκτήσουν δικαιώματα και αξιώματα. Ένα παρακλάδι τους εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Σητείας .
Σε Ενετικό έγγραφο του 1370 οι Πρασοί αναφέρονται ως demi-cavalleria [ημι-ιπποτία] de Prassu που ανήκε στον Μάρκο Μουντάτσιο και στον Θωμά Σαλομόνε .
Σε έγγραφο από το 1386 εμφανίζεται ο Καβαλλάρος Marcus Salamone Μάρκος Σαλαμόνε να υποθηκεύει μια Καβαλλερία [Ιπποτία]του χωριού Κανένε.
Ολίγα έτη μετά έχουμε Σολωμούς στη διμάρτυρη εκκλησία του Α. Γεωργίου στη Βόιλα όπου υπάρχει τάφος με επιγραφή του 1510 κάποιου Σαλαμού που συμπεραίνεται ότι πρόκειται για οικογενειακό τάφο των Σαλαμών . Θεωρείται ότι την έκτισε ο ορθόδοξος πια Γεώργιος Σαλαμός που σιγά σιγά έγινε Σολομός .
Μέλη της οικογένειας που έχουν συγγενείς και περιουσία στη Βόιλα εμφανίζονται
αργότερα στους Βαβέλους.
Το 1582 όταν έγινε στον Χάνδακα η μόστρα [επιθεώρηση] του ιππικού της Σητείας και Γεράπετρας, παρουσιάστηκαν με τους ίππους τους και 3 Salamon [Σαλαμόνε ή Σολωμοί] από την περιοχή μας.
Ο Βαβελιανός φεουδάρχης Πέτρος Σαλαμόνε με τον πατέρα του Τζουάνε Σαλαμόνε και τον αδελφό του Μάρκο από τη Βόιλα. Αργότερα στην διαθήκη που συνέταξε το 1586 ο Πέτρος ζητά να τον θάψουν στην Παναγία των Βαβέλων όπου ήταν θαμμένος και ο πατέρας του.
Εδώ σε δυο φανταστικές απεικονίσεις του στους Βαβέλους. Στην πρώτη με τον αδελφό του Μάρκο σε άσκηση ετοιμότητας προετοιμαζόμενοι για τη Μόστρα.


Τα ονόματα των Σαλομόν Τζουάνε , Πιέρο και Μάρκο εναλλάσσονται στο οικογενειακό δέντρο των Σολωμών της Ζακύνθου από τους οποίους προέρχεται ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός .





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου